Mali kuvar
Na ovim stranicama naći ćete i preporuke za kompletan ručak
koji možete spremati i prilikom dočeka gostiju. Za ovu priliku
pripremili smo Vam:
1. ARANČINI
Italijanske narandže od pirinca
za 2 osobe:
230 gr pirinca 40 gr parmezana
glavica crnog luka 2 jaja
3 cena belog luka 2 kašike mleka
150 ml belog vina 100 gr mozzarele
400 ml govede supe so i biber
Crni i beli luk i so po ukusu propržiti u ulju, na umerenoj vatri. Kad luk
omekša, ubaci pirinac. Pržiti još par minuta, da pirinac malo omekša.
Nakon toga dodati belo vino. Mešati dok pirinac ne upije deo vina, a
ostatak ne ispari. Postepeno dodavati ukupno 4 dcl supe, i to isto kao sa
vinom, pola da pirinac upije a pola da ispari. PAZI DA SE PIRINAC NE
RASKUVA. Dodaj biber po ukusu i skloni sa vatre da se ohladi. U pirinac
direktno narendati 40-50g parmezana i dobro promešati. Presipaj sve u
staklenu ciniju i ostavi na stranu.
Kada se ohladio, ubaciti izmuceno 1 jaje u smesu, kao vezivo. Drugo jaje
izmutiti sa malo mleka-to je za paniranje.
Posude naredaj: brašno - jaja,mleko - prezle, a na drugoj
strani mozzarela za u sredinu. Sa strane ostavi i posudu s vodom da bi
oprali prste povremeno, jer se ovo lepi.
Napraviti lopticu, izdubiti i ubaciti komad mozzarele, uzeti još malo
pirinca i zatvoriti. Ovo pažljivo raditi da se ne raspadne. Lopticu uvaljati u
brašno, jaja, prezle i redaj na tanjir. Tako sve dok ima mase.
Pržiti u dubokom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, slicnu pomorandžinoj.
Originalni recept ima ragu (meso+povrce) kao fil, ali možemo šta hocemo
da stavimo. Kad se isprži, ostavi na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.
Zabosti peteljku - bosiljak i špageti prženi u ulju da dobiju boju.
2. PILETINA PARMIĐANO
Za 4 osobe: Piletina Sos:
600 gr pileceg filea 4 reznja slanine glavica luka
2 jaja 500 gr spageta 2 cena b. luka
250 gr mozzarele so i biber 400 gr par.pel
40 gr parmezana bosiljak 1/2 kasicice
patlidzan plavi
ulje za przenje
secer, so i
brasno
prezle za paniranje bibera
svez bosiljak
Plavi patlidzan oprati i iseci uzduz, ne deblje od 1cm. Malo
posoliti, a na strani zagrejati dobro grill tiganj, posto cemo bez
ulja u njemu ispeci patlidzan. Sa svake strane po malo, nekoliko
minuta.
Sipati ulje da se zagreje u tiganj za pohovanje piletine. 4 pileca
filea 600 gr-istuci pre pohovanja. Posoliti i onda prvo u brasno,
pa u jaja, pa u prezle, pa u tiganj. Pre nego sto pocne
pohovanje, izvuci patlidzan i na njegovo mesto staviti 4 reznja
slanine, isto da se malo zapeku s obe strane. Dok se slanina przi,
ukljuciti rernu-gornji grejac-na 220 stepeni. Resetku u rerni
malo podici.
Zatim ispohovati piletinu. Pazi na slaninu. Kad se isprzi slanina
izvuci napolje.
Zagrejati vodu za kuvanje spageta, kao priloga. Dok se spagete
kuvaju, pripremiti sos. Proprziti u ulju malo crnog luka i 2 cena
belog luka. Paradajz pelat samleti malo, samo malo. I odmah ga
sipati u luk. Dodati pola kasicice soli i pola kasicice secera, da
ublazi kiselinu paradajza.
Spagete procediti. Ne smeju da budu prekuvane, znaci da imaju
malo cvrstine. U sos dodati malo bibera, i naseckati bosiljak po
ukusu.
U pleh staviti papir za pecenje. Prvo parce piletine , preko nje
slanina, preko patlidzan i posle toga mozzarela i parmezan.
Mozzarelu seci na kriske, koliko da pokrije patlidzan. Zatim
posuti rendani parmezan preko. Naredjati sva 4 parceta piletine
i staviti na 220 stepeni u rernu, ne vise od 10 min. Kad se sir
istopi, to je to. Servirati sa spagetima i sosom.
3. SKONSI
Za 12 kom
350 gr brasna
70 gr šećera u prahu
1.5 prašak za pecivo
2.5 kesice vanilin šećera
3/4 kašičice soli
160 gr margarina
2 dcl jogurta
150 gr crne cokolade
120 gr brusnice
šargarepa, kora od 1 limuna, cimet
U brasno dodati secer u prahu, vanilin secer, prasak za pecivo i so. Ubaciti
komadice margarina i mesiti dok se ne sjedini margarin i brasno (da bude
rastresito-najbolje je gnjeciti rukama). Ukljuciti rernu na 200 C da se
zagreje.
Cokoladu usitniti cekicem za meso-lupaj po cokoladi dok je u pakovanju i
jos malo usitni rukom. Dodati cokoladu, brusnicu, narendati sargarepu,
cimet, (po zelji moze umesto brusnice suvo grozdje ili badem). Sve dobro
promesati varjacom.
Dodati jogurt i umesiti. Testo treba da bude malo cvrsce, kao npr za hleb .
Podeliti testo na 12 delova, svaki treba da bude po 90 gr otprilike.
Podmazati pleh margarinom, u modle ubaciti skonse. Pece se na 200 C -
20 min
P R I J A T N O ! !
Arhiva:
1: Čorba od ćureće sitneži, Ćurka nadevena kestenom, Salata od kuvanog celera sa majonezom, Torta od pečenih lešnika
2: Arančini, Piletina Parmiđano, Skonsi